Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
3
3
2
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. darba tiesiskās attiecības;
1.2. psiholoģijas pamati;
1.3. darba aizsardzība;
1.4. vides aizsardzība;
1.5. pārtikas mikrobioloģija.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. riska analīzes kritisko kontroles punktu pamatprincipi;
2.2. vispārējās higiēnas prasības saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem;
2.3. prasības materiāliem, kas nonāk saskarē ar pārtiku;
2.4. tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas pamatprincipi;
2.5. ķīmisko līdzekļu uzglabāšanas noteikumi;
2.6. pirmās palīdzības sniegšana;
2.7. iekārtu elektrodrošības noteikumi;
2.8. ugunsdrošības noteikumi;
2.9. izejvielu un produktu ķīmiskais sastāvs un uzglabāšanas prasības;
2.10. izejvielu zudumu veidošanās un to rašanās cēloņi;
2.11. ēdienkartes sastādīšanas pamatprincipi;
2.12. viesu apkalpošanas un saskarsmes pamati;
2.13. veselīga uztura pamatprincipi;
2.14. uzskaites pamatprincipi ēdināšanas uzņēmumā;
2.15. profesionālie termini valsts valodā, franču un angļu valodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. darba vietas organizācija ēdināšanas uzņēmumos;
3.2. ēdināšanas uzņēmumu tehnoloģiskais aprīkojums, to darbības pamatprincipi un ekspluatācija;
3.3. riska analīzes principi kritiskajos kontroles punktos;
3.4. ēdienu gatavošanas tehnoloģijas zināšanas;
3.5. tehnoloģiskās dokumentācijas izstrāde un pielietošana;
3.6. preču pieņemšanas un nodošanas dokumentācijas izstrāde;
3.7. pārtikas produktu ķīmiskais sastāvs un tā izmaiņas tehnoloģiskajā procesā (pārtikas produktu prečzinība);
3.8. valsts valoda;
3.9. viena svešvaloda saziņas līmenī.
1. Organizēt racionāli darba vietu, ievērojot darba drošības, ekspluatācijas un aizsardzības noteikumus darbā ar ēdināšanas uzņēmuma aprīkojumu.
2. Ievērot higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā, darba un personīgo higiēnu.
3. Ievērot izejvielu, pusfabrikātu un gatavo ēdienu uzglabāšanas un realizācijas termiņus un temperatūru.
4. Noteikt kritiskos punktus izejvielu uzglabāšanas, pusfabrikātu un gatavās produkcijas apritē.
5. Veikt izejvielu un gatavo ēdienu kvalitātes novērtēšanu organoleptiski.
6. Gatavot pusfabrikātus, ievērojot produktu specifiku un pielietojot racionālus pirmapstrādes paņēmienus.
7. Gatavot ēdienus, ievērojot uzņēmuma izstrādātos tehnoloģiskos dokumentus un atbilstīgi tehnoloģiskajam procesam.
8. Izvēlēties atbilstīgus produktu termiskās apstrādes veidus, lai saglabātu ēdienu uzturvērtību.
9. Izvēlēties un pagatavot ēdienus banketu un citu svinību galdam.
10. Izstrādāt jaunu ēdienu receptūras un sastādīt tehnoloģisko karti.
11. Veikt ēdienu kalkulācijas un aprēķināt ēdienu pašizmaksu.
12. Spēt strādāt komandā, pieņemt lēmumus un atbildēt par sava darba rezultātiem.
13. Spēt sazināties ar klientiem un risināt konflikta situācijas.
14. Pārvaldīt valsts valodu.
15. Pārvaldīt vienu svešvalodu saziņas līmenī.
16. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā, franču un angļu valodā.
1. Spēja izprast un ievērot ražošanas un personīgās higiēnas prasības pārtikas produktu apstrādē.
2. Spēja pielietot tehnoloģiskās iekārtas atbilstīgi to funkcijām un ekspluatācijas noteikumiem.
3. Spēja pielietot atbilstīgus tīrīšanas, mazgāšanas un dezinficēšanas līdzekļus, ievērojot darba drošību saskarē ar ķīmiskajām vielām.
4. Spēja pieņemt un novērtēt izejvielas un palīgmateriālus atbilstīgi kvalitātes prasībām.
5. Spēja izvērtēt un paredzēt iespējamos riskus nekaitīgas pārtikas ražošanas procesā.
6. Spēja novērtēt gatavo ēdienu kvalitāti atbilstīgi organoleptiskajiem rādītājiem.
7. Spēja lietot tehnoloģiskos, saimnieciskās darbības uzskaites un atskaites dokumentus.
8. Spēja praktiski pielietot darba aizsardzības, elektrodrošības, ugunsdrošības noteikumu prasības darba vidē.
9. Spēja izvēlēties vidi saudzējošu darbību, ievērojot vides aizsardzības noteikumus.
10. Spēja veikt darbu atbilstīgi uzdevumam, piedalīties lēmumu pieņemšanā un uzņemties atbildību.
11. Spēja darboties komandā, ievērojot darba ētikas principus.
12. Spēja sekot jauninājumiem nozarē, izmantojot visus pieejamos informācijas avotus.
13. Spēja izvērtēt savu un kolēģu pieredzi, izvēloties optimālāko profesionālo pilnveidi profesijā.
14. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
Profesionālā kvalifikācija “Pavārs” sākot ar 2018.gada 21.martu tiek īstenota atbilstoši 4 LKI līmenim.
Profesionālās kvalifikācijas “Pavārs” (4LKI līmenis) specializācijas:
3
3
2
Individuālie pakalpojumi (81)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Viesnīcu un restorānu serviss (811)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Vēsturiska kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 19.06.2024
Ievietots: 07.05.2016