Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūrai (EKI) ir 8 līmeņi (1. – zemākais, 8. – augstākais).
EKI līmeņi raksturo apgūto zināšanu, prasmju un kompetenču (mācīšanās rezultātu) sarežģītības pakāpi.
Uz Jēdzienu sadaļu
Informācija par Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūrā (LKI) iekļautajām kvalifikācijām
4
4
3
1. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas priekšstata līmenī:
1.1. kvalitātes sistēmas;
1.2. veselīga uztura pamati;
1.3. pārtikas tehnoloģijas pamati;
1.4. pārtikas apriti reglamentējošie normatīvie akti.
2. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī:
2.1. pārtikas apdraudējuma un kritisko kontroles punktu sistēmas pamatprincipi (HACCP) (Hazard Analysis and Critical Control Point – riska analīzes un kritisko kontroles punktu metode);
2.2. pārtikas ķīmija;
2.3. pārtikas mikrobioloģijas pamati (patogēnie un indikatormikroorganismi), saindēšanās ar uzturu;
2.4. dzeramā ūdens sastāvs un laboratorisko izmeklējumu veidi;
2.5. pārtikas higiēnas pamati;
2.6. ekonomikas pamati;
2.7. profesionālie termini valsts valodā un vienā svešvalodā.
3. Profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas lietošanas līmenī:
3.1. laboratorijas trauki un iekārtas;
3.2. laboratorijas darba procedūras;
3.3. kvalitatīvās un kvantitatīvās analīzes metodes;
3.4. pārtikas produktu, vides objektu un dzeramā ūdens fizikāli ķīmiskās un mikrobioloģiskās analīzes metodes;
3.5. analīžu dokumentācijas veidi;
3.6. darba aizsardzība;
3.7. vides aizsardzība;
3.8. pirmā palīdzība;
3.9. individuālie un kolektīvie aizsardzības līdzekļi;
3.10. rīcība ārkārtas gadījumos;
3.11. ugunsdrošības līdzekļi;
3.12. darba higiēna;
3.13. saskarsmes pamati;
3.14. valsts valoda;
3.15. viena svešvaloda profesionālās saziņas līmenī;
3.16. profesionālā ētika;
3.17. informācijas tehnoloģijas;
3.18. darba tiesiskās attiecības.
1. Veikt izejvielu, pārtikas produktu un vides paraugu (ūdens, gaisa, virsmas nomazgājumu) mikrobioloģiskās un ķīmiskās analīzes.
2. Strādāt ar ķīmiskajām vielām, reaģentiem un barotnēm.
3. Lietot laboratorijas aparatūru, iekārtas un datortehniku paraugu analīžu veikšanai, rezultātu apkopošanai un datu uzskaitei.
4. Piemērot Latvijas valsts standartus un, ja nepieciešams, starptautiski atzītus standartus, kā arī citu tehnisko dokumentāciju.
5. Veikt analīžu rezultātu aprēķinus.
6. Veikt darba pienākumus, ievērojot darba aizsardzības un vides aizsardzības normatīvo aktu prasības, kas noteiktas ķīmijas un mikrobioloģijas laboratorijām.
7. Lietot elektroiekārtas atbilstoši elektrodrošības noteikumu prasībām.
8. Lietot ugunsdzēsības līdzekļus un rīkoties ugunsgrēka gadījumā.
9. Rīkoties ārkārtas gadījumos.
10. Lietot drošības zīmes un signālus.
11. Sniegt pirmo palīdzību.
12. Lietot darbam paredzēto apģērbu.
13. Lietot individuālos un kolektīvos aizsardzības līdzekļus.
14. Lietot mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus laboratorijas un inventāra kopšanai.
15. Strādāt patstāvīgi un komandā.
16. Uzņemties atbildību par sava darba rezultātiem.
17. Ievērot higiēnas prasības.
18. Ievērot profesionālās ētikas principus.
19. Pārvaldīt valsts valodu.
20. Pārvaldīt vienu svešvalodu profesionālā jomā saziņas līmenī.
21. Lietot profesionālo terminoloģiju valsts valodā un vienā svešvalodā.
22. Ievērot darba tiesisko attiecību normas.
1. Spēja patstāvīgi un precīzi veikt pārtikas produktu, izejvielu un vides paraugu ķīmiskās un mikrobioloģiskās analīzes.
2. Spēja strādāt ar mērīšanas un kontroles līdzekļiem, novērtēt kontroles rezultātus.
3. Spēja uzturēt laboratorijas aparatūru un iekārtas tīras un darba kārtībā, nodrošinot analīžu rezultātu kvalitāti un precizitāti.
4. Spēja precīzi un savlaicīgi aprēķināt un dokumentēt analīžu rezultātus.
5. Spēja saprast un ievērot kvalitātes sistēmas pamatprasības, kā arī normatīvo aktu prasības, kas attiecas uz noteiktu darba uzdevumu izpildi.
6. Spēja lietot laboratorijas aparatūru un iekārtas, izejvielas un materiālus, darba apģērbu, individuālos un kolektīvos aizsardzības līdzekļus atbilstoši darba aizsardzības normatīvo aktu prasībām.
7. Spēja ievērot sprādziendrošības, ugunsdrošības un elektrodrošības normatīvo aktu prasības, ja nepieciešams, atbilstoši rīkoties un sniegt pirmo palīdzību.
8. Spēja atpazīt drošības signālus un zīmes un atbilstoši rīkoties.
9. Spēja atbildēt par sava darba rezultātiem, racionālu darba laika un resursu izmantošanu.
10. Spēja plānot un organizēt savu darbu laboratorijā.
11. Spēja strādāt komandā, neradot konfliktus un psiholoģisku diskomfortu darbā, ievērojot ētikas normas.
12. Spēja saskaņot savu darbību ar dažādu līmeņu speciālistiem.
13. Spēja sazināties valsts valodā un vienā svešvalodā.
14. Spēja ievērot darba tiesisko attiecību normas un vides aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu prasības.
Profesionālās kvalifikācijas cits nosaukums “Pārtikas kvalitātes kontrolieris”
4
4
3
Ražošana un pārstrāde (54)
Izglītības programmu grupa (ISCED)Pārtikas ražošanas tehnoloģijas un izstrādājumu izgatavošana (541)
Kvalifikācija izglītības pakāpēVidējā izglītība
Kvalifikācijas veidsProfesionālās izglītības kvalifikācija
Pilna vai daļējaPilna kvalifikācija
Cita informācija
Vēsturiska kvalifikācija
Pēdējie labojumi: 18.07.2024
Ievietots: 07.05.2016